Thursday, October 13, 2011

Dania z RPA

Zululand nie miejsce dla maminsynków lub wybrednych smakoszy. W królestwie wojen plemiennych, swoistej kultury, tragicznej historii, putu pap i duszonej krowiej głowę. Kiedy w Zululandzie, musisz być jak Zulusi.

Każdy, kto odwiedził Shakaland w Eshowe, KwaZulu-Natal, doświadczył tyle Zululand jak jest to możliwe w krótkim okresie czasu. Badanie historii Zulu jest skomplikowane, może zająć ci całe życie.
Shakaland jest w 100% pełen magii Zulu. Z legendarnym Holgate Kingsley nadal na czele własnego imperium trochę (że zaczął wiele lat temu na planie oryginalnego filmu Zulu Shaka), istnieje kilka rzeczy, które przynoszą urok pierzastych koron, tarczy Nguni, naszyjników z kości i assegais. Na zakończenie wycieczki oferowane są wspaniałe dania zuluskie: inlohko, imfino i amadombolo, lub w prostym języku polskim: głowa krowy, dziki szpinak, pierogi i słodkie ziemniaki.

Wygląda to smakowicie. Doskonale przygotowana i upieczona krowia głowa na tradycyjnym drewnianym talerzu (tzw. ugqoko). Jedynym problemem może być znalezienie odpowiednio wielkiego gara do gotowania.
Przyozdobiona sałatą, pomidorami i kilkoma gałązkami natki pietruszki, ogromna głowa wywołuje apetyczne wrażenie i nie smakuje najgorzej. Policzki są głównym przysmakiem i smakują jak cienkie plasterki pieczeni.
W kulturze Zulu tylko mężczyźni jedzą inhloko. Symbolizuje to, że mężczyźni są głowami gospodarstwa. Zaszczyt i przywilej spożywania inhloko jest dla nich zastrzeżony. Tradycyjnie, krowy są święte i tylko przygotowywane są dla dużych uroczystości takich jak śluby i pogrzeby. Ludzie jedzą go w Kraal (gospodarstwo Zuluskie) z uroczystymi tańcami. Najstarszy mężczyzna umieści kości z czaszki na jednej z chat żeby dać respekt dla przodków.
W tym samym duchu, iIbele (krowie wymiona) jest spożywane wyłącznie przez kobiety, ale gotowane przez mężczyzn. Rozumowanie jest, że jedzenie wymiona da siłę do kobietom, które karmią piersią i będzie chronić ich piersi - na wypadek choroby .
Iphaphu (krowie płuca) jest zarezerwowane dla chłopców Zulu, którzy nie mogą go jeść w domostwie. Muszą przygotować posiłek z daleka od domu. Chłopcy, najpierw muszą odbyć walkę na kije, zanim zaczną jeść płuca. Wierzy się, że da im to wytrzymałość - "długi oddech" do biegania i walki, gdy wyrosną na wojowników Zulu.



Przepis na inhloko

Co trzeba
Jedną całą głowę krowy (bez skóry)
15 l wody
60 ml soli.

Jak gotować,


Umieść wielki żeliwny sagan na ogniu i wlej wodę. Doprowadzić wodę do wrzenia i dodaj sól. Umieść krowią głowę w garnku i zamknij garnek pokrywką. Gotuj przez półtorej do dwóch godzin - w zależności od wieku krów i wielkości głowy. Kiedy mięso zaczyna robić się miękkie, wyjmij głowę z garnka i upiecz ją w piekarniku lub na otwartym ogniu, aż uzyskasz złoty kolor. Podawać na ugqoko (duże drewniane talerzy).
(Nie rozgotować) Potnij mięso na kawałki i podawaj z sałatką.

Potrawy z RPA

No comments:

Post a Comment